Mange kommer til et punkt der de sitter litt fast i treningen. De har jobbet i herdig med valpen, og den har blitt etter hvert veldig flink og lydig. Så kommer problemet. «Han gjør det bare når jeg har godbiter!» Det er viktig at vi husker helt fra starten at belønningsbasert trening er mer en bare godbiter.

Dette problemet er det flere løsninger for, både når det gjelder konkurransehunden og hunden som er «bare» familiehund. En av løsningene er å være litt kreativ med belønninger. En belønning kan være så mye mer enn bare en godbit.

Tenk tilbake til teorien vi gikk gjennom på første kurskveld. En hund gjør ting for å få det den har lyst på. Hva er det hunden har lyst på? Det er jo mye mer enn bare godbiter.

I løpet av en vanlig dag har du kontroll over uttalelig ting som din hund har lyst på.

 • At du skal stå opp.
 • Å hilse på deg.
 • Å gå ut ytterdøra på tur.
 • Frokosten sin.
 • At du kommer hjemme, og den kan få hilse på deg.
 • Å hilse på nabohunden.
 • Å løpe løs på tur.
 • Hilse på folk du møter.
 • Ligge i sofaen.
 • Snuse på den gode flekken akkurat der borte.
 • Kos.
 • Hoppe inn i bilen.
 • Hoppe ut av bilen.

Og sikkert flere ting for akkurat din hund. Videoen her viser noe av det som mine hunder syns er verdt å jobbe litt for.

Å benytte slike «hverdagsbelønninger» er ikke vanskelig, det handler om å få det litt i rutine. Ikke bare slippe hunden løs og la den rusle videre. Ta av båndet og be om sitt, eller en håndtarget. Så «vær så god» og la hunden gå fri. Så enkelt kan det gjøres.

Overgangen fra iherdig trening av valpen med godbiter til en behagelig og omgjengelig hund i hverdagen trenger ikke være vanskelig. Vi bør fortsette med treningsøkter med godbiter i ny og ne, men å benytte de andre belønninger tilgjengelig i hverdagen er vel så viktig.